Musiikki luo tunnelmaa tapahtumaan – muistathan kopioinnin, biisikauppojen ja soittolistojen säännöt

Tässä tiivistelmä musiikin käyttämisestä tapahtumissa.

Tapahtuman järjestäjän jokaisesta tilaisuudesta maksamat Teoston ja Gramexin maksut kattavat taustamusiikin soiton tapahtumassa.  Se kattaa ostetun fyysisen levyn soiton suoraan levyltä.

Mutta huomaa, että se EI kata oikeuksia, jos levyistä on tehty soittolista läppärille, ipodille, puhelimelle tms. Näistä aineiston omistaja joutuu maksamaan uudelleen digitalisointimaksun Teostolle ja Gramexille. Tähän on kaksi vaihtoehtoa: Kappalekohtainen ilmoitus siirretyistä aineistoista tai könttämaksu, joka perustuu kappalemäärään tai dj-lisenssiin.

Tässä kohtaa on hyvä huomata, että Spotify, itunes etc. ovat vain ainoastaan kotikäyttöä varten ja yritystilaisuuksia ei lasketa tähän käyttöluokkaan.

Lue lisää täältä sopimusvaihtoehdoista:  http://www.gramex.fi/fi/musiikin_kayttajat/tausta-_ja_tanssimusiikki/lisatietoa_tausta-_ja_tanssimusiikista

Äänitteiden tallentaminen ja kopiointi

Äänitteen kopioimisella tarkoitetaan jo olemassa olevan äänitteen kopioimista toiselle alustalle – esimerkiksi tallentavalle cd:lle, MP3-soittimelle, tietokoneelle tai videolle. Äänitteen tallentaminen vaatii oman lupansa ja jos äänitteitä kopioidaan julkista esittämistä varten – esimerkiksi tietokoneelle, nauhalle tai levykkeelle – siitä menee erillinen kopiointikorvaus.

Tästä lisää täällä: http://www.gramex.fi/fi/musiikin_kayttajat/aanitteiden_kopiointi

Biisikaupasta ostetun musiikin esittäminen

Monet verkossa toimivat biisikaupat myyvät musiikkia sellaisin sopimusehdoin, ettei musiikkia saa käyttää ammattikäytössä vaan vain yksityiskäytössä. Ammattikäyttöön tarvitset aina erillisen lisenssin. Tämän lisäksi suoritetaan normaalit esityskorvaukset.

Äänitteiden julkinen esittäminen

Julkisella esittämisellä tarkoitetaan äänitteiden soittamista yleisölle avoimissa tiloissa tai tilaisuuksissa, esimerkiksi ravintoloissa, diskoissa, liikennevälineissä, kaupoissa, kuntosaleilla, oppilaitoksissa, yrityksissä, harrastekerhoissa, tanssikouluissa, messuilla tai radio- ja televisiolähetyksissä.

Sen sijaan et tarvitse lupaa, jos kopioit musiikkia yksityiskäyttöösi. Edellä kuvattu julkinen esittäminen, opetus-, tilaisuus- ja yrityskäyttö ei ole yksityiskäyttöä.

Lue lisää yleisesti Gramexin palveluista  musiikin käytölle julkisesti: http://www.gramex.fi/fi/musiikin_kayttajat/tausta-_ja_tanssimusiikki_yleisatapahtumat

 

Musiikin käytöstä kirjoitti
Jukka Lusua
Managing Director / CEO
Yucca Oy

Yucca Oy on tapahtuman järjestäjän luotettava teknisten toteutusten kumppani. Yucca toimittaa kaiken liittyen ääneen, valoon ja kuvaan suunnittelusta toteutukseen. Lisäksi laaja kattaus ohjelmapalvelua.